Spiselig motion
Find din egen mad i naturen er en trend der med “Nak og Æd” og NOMA har ramt Danmark. Her er GoMotions bud på hvordan du kan kombinere din motion med at finde ingredienser til køkkenet i naturen.
1. Pluk bær
I de fleste skove og overdrev g langs mange strande i Danmark kan man plukke vilde bær. Der findes 10-20 almindelige og spiseegnede bær. Bær plukning kan godt kombineres med let løb da man ofte er lidt afstand mellem buskene og/eller at man løber ud til et godt område, plukker bær, og løber hjemad igen.
Det vigtigste ved bærplukning er at man året rundt er opmærksom på hvor der vokser bærplanter og at man kender sæsonerne. Skovjordbær i juni, Hindbær i juli og kirsebær, Brombær i august og september, havtorn fra august til oktober og så videre.
På dansk findes der mange bøger om spiselige bær og planter.
2. Fang fisk med harpun
Undervandsjagt er blevet meget populært de senere år og de fleste kender en kollega, en fætter eller en nabo der har prøvet at fange fisk med harpun.
Grundlæggende så handler det om at supplere ganske normalt snorkeludstyr med en harpun og en dykkerbøje – hvis du vil være i vandet i længere tid skal du selvfølgelig også have en våddragt (du kan bar snuppe en gammel surfdragt til at starte med).
Pointen er at svømning får en ny dimension: jagten! og ofte kan man blive ved i timevis til man fryser, bliver træt og vil op igen.
Undervandsjagt kræver fisketegn og det gælder at fredninger og mindstemål skal overholdes som ved enhver anden form for fiskeri.
På danske findes bogen “Undervandsjagt” der guide dig godt igang.
3. Gå på svampetur
Ofte er det lettere at motivere sig til at få dyrket sin motion, hvis der er et andet konkret formål med aktiviteten udover selve motionen.
Skal vi gå en tur i skoven? Hmmm… Måske… Skal vi se om vi kan finde nogle megalækre svampe? Helt sikkert!
En svampetur er en virkelig god motivator til at få lettet sig fra sofaen og gå en tur i skoven. Det er ikke højintensitetstræning, men man kan sagtens få forbrændt en masse kalorier mens man støver rundt i skovbunden efter svampene.
Den bedste tid på året er som regel sensommer og efteråret. Her kommer svampene op af jorden, og nogle af dem smager altså fantastisk.
NB. Giftige svampe
Vær opmærksom på at vi i Danmark har mange giftige og dødeligt giftige svampe. De kendteste er fluesvampene, men der er flere arter som man for alt i verden ikke skal spise.
For at undgå at komme i problemer anbefales du at starte din karriere som svampesamler med et en guidet tur og eventuelt et kursus. Derefter er det en god idé at være flere på tur sammen, så man altid får en second opinion på om man har fundet den rigtige svamp.
En god opdateret svampebog er et must.
4. Træk en gammel sweater på
Som lystfisker langs kysten kan man nemt få gået nogle kilometer. De bedste spots er som regel lidt væk fra parkeringspladserne og hvis du har waders på så kan man gå nogle meter ud i vandet og gå paralelt med kysten mens man fisker derhenad. Det er ikke nødvendigvis sådan du får mest sved på panden og pulsen i top (med mindre du fanger et bjerg af fisk der skal slæbes hjem), men det er en god aktivitet der brænder en masse kalorier og kan give lækker aftensmad.
5. Find spiselige planter
Blandt folk der færdes meget i naturen er der et særligt udtryk: “botanikertempo”. Det er langsomt. Dermed også sagt at det i højere grad skal være for udbyttet end for motionens skyld at du giver dig i kast med at plukke vilde spiselige planter. Udbyttet kan tilgengæld være rigtig godt – og det er sjovt at opdage hvor maage gode spiseplanter vi faktisk har stående i naturen i Danmark.
Find bøger om danske spiselige planter i din boghandel eller på biblioteket.
God fornøjelse!
Artiklen er skrevet af Morten Rosenvold Villadsen, forfatter til bøgerne “Hold Vejret og “Undervandsjagt”.